top of page

Hoe je als leidinggevende met goede intenties een verandering toch enorm kan tegenwerken


Als leidinggevende ben je gewend om richting te geven, het ‘wat’ uit te stippelen en je teams daarin mee te nemen. Als je dat aan het uitdenken bent dan komen er hoogstwaarschijnlijk ook direct mogelijke oplossingen en te nemen stappen in je hoofd. En hoe makkelijk is het om die goedbedoelde adviezen al mee te geven aan je team. Ontzorg je ze alleen maar mee, toch?


Misschien niet helemaal. Je team ontvangt je adviezen maar dikke kans dat ze iets anders ervaren dan jij bedoelde. Een paar vragen om over na te denken:

"Hoeveel ruimte denk je dat je team nu ervaart om met andere ideeën te komen?"

"Hoeveel vertrouwen geef je het team (impliciet) dat ze hier zelf invulling aan kunnen geven?"

"Hoe vrij zal je team zich voelen om het nog even niet te weten? Om jou en anderen te bevragen om tot een goede aanpak te komen als jij het allemaal (alweer) lijkt te weten?"

"Zal je team zich aangespoord voelen om zelf aan de slag te gaan als je vaker adviezen meegeeft of steeds meer achterover gaan hangen?"


Die goedbedoelde hulp: niet meer doen! Laat het ‘hoe’ aan je team over. Laat je verrassen! Aanvullen kan altijd nog. Kaders meegeven kan wel helpend zijn. Wanneer wil je graag een oplossing of aanpak? Hoe wil je meegenomen worden? Hoeveel tijd/geld mag het kosten? Hoeveel risico mag er genomen worden? En vraag vooral wat het team nodig heeft. Op deze manier schept je de ruimte die nodig is om samen succesvol te veranderen.


In mijn transformatiewerk kom ik deze dynamiek regelmatig tegen en faciliteer ik leidinggevenden en teams om hier uit te stappen en te groeien in zelforganisatie. Om van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam te groeien zodat iedereen daarna zelf door kan naar onbewust bekwaam. Belangrijk wanneer je ruimte wilt creëren om succesvol te veranderen.


Mocht je hier meer over willen weten of wat ik voor jou team hierin kan doen stuur me vooral een berichtje.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page